donderdag 17 juli 2008

Karzai deelt reizen naar Mekka uit bij bezoek aan nabestaanden burgerdoden Deh Bala

De Afghaanse president Hamid Karzai is donderdag onverwacht naar het afgelegen dorp Deh Bala in Nangarhar gereisd om er de families te ontmoeten van 47 burgers die begin deze maand werden gedood door een luchtaanval. Hij sprak met de mensen en deelde compensatie uit.

De burgers werden op 6 juni om het leven gebracht door een luchtaanval van de buitenlandse soldaten, zo blijkt uit onderzoek van functionarissen.

Karzai was met een helikopter naar het oosten gereisd. Hij sprak er ook met 100 stamoudsten.

De burgers kwamen om het leven toen ze op weg waren naar een bruiloft. Onder de doden is ook de bruid.

De internationale coalitie bleef stug volhouden dat ze militanten hadden aangevallen, maar uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door een commissie die door Karzai werd ingesteld blijkt dat het om burgers gaat.

Het Rode Kruis deelde ook mee dat er burgers waren behandeld in een hospitaal dat wordt gefinancierd door de hulporganisatie. Hoge functionarissen van de provincie zeiden al meteen dat het burgers betrof die even aan het rusten waren tijdens hun tocht.

Volgens het persbureau AFP zei Karzai: “Ik niet ben gekomen om politieke redevoeringen af te steken, maar om te delen in jullie pijn en verdriet”.

De media waren niet bij de bijeenkomst uitgenodigd maar kregen geluidsopnames toegereikt.

De president schonk mild aan elk gezinshoofd dat een familielid kwijt was geraakt een reis naar Mekka.

Een reis naar Mekka is voor moslims een van de religieuze verplichtingen in hun leven wanneer ze daar de middelen voor hebben. Hij beloofde de slachtoffers van de luchtaanvallen ook land.

Een van de ouderen zei volgens AFP dat gewone mensen “een schild” zijn geworden in de strijd tussen de opstandelingen en de regering”.

“We zijn een beschermend schild geworden tegen terroristen,” aldus Abdul Satar. Hij zei dit in de opnames die beschikbaar werden gesteld aan de media: “We staan niemand toe om ons gebied te gebruiken tegen deze regering, maar we worden toch om het leven gebracht.”

Eind juni maakten de Verenigde Naties bekend dat er door de buitenlandse soldaten dit jaar al meer dan 250 burgers waren gedood. Dit getal is dus ondertussen al opgelopen tot boven de 300.

Ook de Taliban maken een heleboel slachtoffers bij hun aanslagen.

De buitenlandse soldaten en de Taliban bevinden zich in het land tussen de burgerbevolking.

Woensdag werden er nog 8 burgers gedood bij een luchtaanval in de provincie Farah. Hier heeft de coalitie zich wel verantwoordelijk voor verklaard. Ze betreuren de dood van burgers maar worden door Karzai beschuldigd van roekeloosheid en slechte coördinatie.

De coalitie wordt ook beschuldigd van een aanval twee dagen voor de dood van de mensen in Deh Bala in de provincie Nuristan waarbij 15 burgers om het leven kwamen.

Patrouilles en konvooien van de coalitie en de NAVO zijn veelvuldig doelwit van aanvallen van de rebellen. Vaak roepen de buitenlanders dan luchtaanvallen in, maar die zijn bij lange na niet altijd zo “precies” als ze worden genoemd.

Zie ook
Amerikanen doodden zondag 47 burgers bij luchtbombardement in Nangarhar

Zie ook
“Coalitie doodt 27 burgers in Nangarhar”
Karzai deelt reizen naar Mekka uit bij bezoek aan nabestaanden burgerdoden Deh Bala
“Burgers gedood door buitenlanders in Nangarhar”

Geen opmerkingen: