vrijdag 11 juli 2008

Amerikanen doodden zondag 47 burgers bij luchtbombardement in Nangarhar

De Afghaanse commissie die een onderzoek heeft ingesteld naar de slachtoffers van het bombardement van zondag in Nangarhar heeft vrijdag verklaard dat er 47 burgers zijn gedood door de aanval van de coalitie. Onder de doden bevinden zich 39 vrouwen en kinderen.

De commissie was in het leven geroepen omdat er melding was gemaakt van veel burgerslachtoffers op zondag. De mensen werden gedood door een aanvalshelikopter toen ze op weg waren naar een bruiloft.

Geen Taliban
Burhanullah Shinwari, een parlementslid dat het onderzoel leidt, zei “dat slachtoffers allemaal burgers waren en ze geen enkele banden hadden met de Taliban. De doden zijn bijna uitsluitend vrouwen en kinderen.

Er waren in een omtrek van kilometer ook geen Taliban of Al-Qaida in de buurt.

Het Amerikaanse leger bleef de hele week beweren dat er militanten waren gedood bij deze aanval in Nangarhar.

Plaatselijke functionarissen en de bevolking vertelden dat het echter om mensen ging die naar een bruiloft gingen. Onder de doden waren vrouwen en kinderen. De bruid zou ook zijn omgekomen.

Een ooggetuige van de aanval verklaarde deze week “dat een groep van 80 tot 90 bruiloftsgangers werd aangevallen en dat er een onbekend aantal is omgekomen”.

De plaatselijke bevolking en functionarissen hadden eerder gezegd dat er 23 mensen waren gedood. Maar de Afghaanse onderzoekscommissie komt dus zelfs op een getal van 47 uit.

Het Internationale Rode Kruis maakte eerder deze week al bekend dat er burgers in een door het Rode Kruis gesponsord ziekenhuis in Jalalabad waren behandeld. Het ging hierbij om mensen die gewond waren geraakt bij de luchtaanval.

Nuristan
Er is eveneens een onderzoek ingesteld naar een andere aanval, in de provincie Nurustan, die door de VS werd uitgevoerd vorige week vrijdag. Hierbij wodt melding gemaakt van 15 doden onder de burgerbevolking.

Het Amerikaanse leger stelt een eigen onderzoek in naar de gebeurtenissen en dat is nog niet afgerond en daarom kan een woordvoerder van het leger er nog niks over zeggen. De woordvoerder noemde wel “alle verlies van onschuldige levens tragisch”.

Het Rode Kruis riep deze week de strijdende partijen op om geen burgers te doden. De Verenigde Naties doen dit ook herhaaldelijk.

De buitenlandse militairen in Afghanistan krijgen zware kritiek te verduren omdat ze honderden burgers ombrengen tijdens gevechten, overvallen en vooral de gewelddadige bombardementen.

“Precisiebombardementen”
Dit soort aanvallen vanuit de lucht worden door de NAVO en de coalitie “precisiebombardementen” genoemd.

Maar hierbij kan nog wel eens iets misgaan met de communicatie, de coördinatie, de identificatie of het kan zelfs aan de raket liggen die bijvoorbeeld af kan zwaaien en dan worden er burgers gedood.

Donderdag raakten nog 11 Britse militairen gewond bij een “eigen-vuur” incident in de zuidelijke provincie Helmand.

Zie ook
“Coalitie doodt 27 burgers in Nangarhar”
Karzai deelt reizen naar Mekka uit bij bezoek aan nabestaanden burgerdoden Deh Bala
“Burgers gedood door buitenlanders in Nangarhar”

Geen opmerkingen: